Suroviny
- 3 kg libového vepřového masa (plecko)
- 2 kg bůčku nebo ořezů ze sádla
- 10 g mletého pepře
- 5 g mletého kmínu
- 2 g majoránky
- 2 větší stroužky česneku
- 100 g soli
- litr vody
- 8-10 m vyšlemovaných vepřových střívek
Reklama
Postup obtížnost: středně těžkáporce: 30
krok1
Z masa odstraníme všechny šlachy, blány a chrupavky. Libové maso nakrájíme na cca 1 cm kostičky a tučné maso nameleme nahrubo nebo ho můžeme nakrájet na cca 0,5 cm kostičky. Nakrájené oddělené kostičky osolíme (20 g soli na 1 kg masa). Přidáme koření jak na libové maso, tak i na tučné (vše v poměru) a pořádně promícháme.
krok2
Nasolené a okořeněné maso vložíme odděleně do smaltovaných mís a zakryjeme prkýnkem nebo talířem. Maso musíme pořádně umačkat a utěsnit, aby nám nevznikla vzduchová kapsa. Maso necháme 4-5 dnů odležet v ledničce.
krok3
Že je maso správně uleželé, zjistíme tak, že si vezmeme kostičku libového masa a rozřízneme ji. Pokud má maso na řezu krásnou růžovočervenou barvu, můžeme se pustit do výroby klobás. Také můžeme otestovat, zda je maso dobře nasolené a okořeněné a to tak, že si na pánvičce osmažíme kousek libového masa a ochutnáme ho. V případě potřeby můžeme maso dochutit.
krok4
Je-li maso připravené, vezmeme 1/3 libového masa, kterou najemno umeleme a vložíme do větší mísy nebo hrnce. K umletému masu přidáme vodu a vše pořádně promícháme. Přidáme zbylé libové maso a znovu pořádně promícháme. Nakonec postupně přidáváme tučné maso. Musí nám vzniknout rovnoměrně rozmíchaný prejt. Připravený prejt můžeme plnit do střívek.
krok5
Na začátku střívka uděláme uzel a pomalu ho plníme prejtem. Naplněné střívko cca po 20 cm překroutíme a vytvoří klobásu. Konec střívka můžeme ukončit také uzlem nebo zavázat pomocí přírodního provázku. Naplněné klobásy dáme do chladu a necháme do druhého dne uzrát.
krok6
Uzrále klobásy vkládáme do předem vyhřáté udírny. První hodinu udíme klobásy při vyšší teplotě 90°C a poté 3 - 4 hodiny při teplotě 70-80°C. Nejlépe po 3 - 4 hodinách zakrojit a okoštovat. Hotové klobásy otřeme ubrouskem a máme hotovo.
krok7
Vhodné dřevo na uzení je tvrdé, suché dřevo např.: buk, bříza nebo olše zbavená kůry. Na závěr uzení doporučuji přidat ovocné dřevo (třešeň, švestku nebo hrušeň).
Reklama
Znáte vychytávku pro tento recept?
Pro přidávání vychytávky se nejdříve přihlaste.
Vyzkoušeli jste recept? Přidejte váš názor.
Pro přidávání recenze se nejdříve přihlaste.