Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 2 kostky droždí
- 80 g másla
- 8 žloutků
- 8 lžic rumu
- 1 lžička soli
- 0,5 l vlažného mléka
- 1 lžíce cukru
- sádlo nebo olej na smažení
Reklama
Postup obtížnost: středně těžkáporce: 1příprava: 120 minvaření/pečení : 10 min
krok1
Do malé misky dáme dvě kostky droždí, lžíci cukru, 100 ml mléka (zbylé mléko přijde do těsta) a lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
krok2
V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné vychladlé máslo a kvásek. Těsto vypracujeme ručně nebo v kuchyňském robotu a necháme cca 2 hodiny kynout na teplém místě.
krok3
Přichystáme si vál, který posypeme hladkou moukou. Pro lepší zpracování si vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, které postupně zpracováváme tak, že každý díl vyválíme na cca 0,5 - 1 cm vysokou placku. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která necháme cca 30 minut kynout.
krok4
Ve vysoké pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a vykynutá kolečka vkládáme do pánve. Po vložení ubereme plamen, aby se nám koblížky pěkně prosmažily a nebyly příliš tmavé. Koblížky smažíme z obou stran dokud nejsou zlatavé.
krok5
Usmažené koblížky můžeme pomocí cukrářského sáčku s delším nástavcem naplnit např. meruňkovou marmeládou nebo je nechat prázdné a posypat moučkovým cukrem.
Reklama
Znáte vychytávku pro tento recept?
Pro přidávání vychytávky se nejdříve přihlaste.
Vyzkoušeli jste recept? Přidejte váš názor.
Pro přidávání recenze se nejdříve přihlaste.