Suroviny
- 3 kg libového vepřového masa (plecko)
- 2 kg bůčku nebo ořezů ze sádla
- 10 g mletého pepře
- 5 g mletého kmínu
- 2 g majoránky
- 2 větší stroužky česneku
- 100 g soli
- litr vody
- 8-10 m vyšlemovaných vepřových střívek
Reklama
Postup obtížnost: středně těžkáporce: 30
krok1
Z masa odstraníme všechny šlachy, blány a chrupavky. Libové maso nakrájíme na cca 1 cm kostičky a tučné maso nameleme nahrubo nebo ho můžeme nakrájet na cca 0,5 cm kostičky. Nakrájené oddělené kostičky osolíme (20 g soli na 1 kg masa). Přidáme koření jak na libové maso, tak i na tučné (vše v poměru) a pořádně promícháme.
krok2
Nasolené a okořeněné maso vložíme odděleně do smaltovaných mís a zakryjeme prkýnkem nebo talířem. Maso musíme pořádně umačkat a utěsnit, aby nám nevznikla vzduchová kapsa. Maso necháme 4-5 dnů odležet v ledničce.
krok3
Že je maso správně uleželé, zjistíme tak, že si vezmeme kostičku libového masa a rozřízneme ji. Pokud má maso na řezu krásnou růžovočervenou barvu, můžeme se pustit do výroby klobás. Také můžeme otestovat, zda je maso dobře nasolené a okořeněné a to tak, že si na pánvičce osmažíme kousek libového masa a ochutnáme ho. V případě potřeby můžeme maso dochutit.
krok4
Je-li maso připravené, vezmeme 1/3 libového masa, kterou najemno umeleme a vložíme do větší mísy nebo hrnce. K umletému masu přidáme vodu a vše pořádně promícháme. Přidáme zbylé libové maso a znovu pořádně promícháme. Nakonec postupně přidáváme tučné maso. Musí nám vzniknout rovnoměrně rozmíchaný prejt. Připravený prejt můžeme plnit do střívek.
krok5
Na začátku střívka uděláme uzel a pomalu ho plníme prejtem. Naplněné střívko cca po 20 cm překroutíme a vytvoří klobásu. Konec střívka můžeme ukončit také uzlem nebo zavázat pomocí přírodního provázku. Naplněné klobásy dáme do chladu a necháme do druhého dne uzrát.
krok6
Uzrále klobásy vkládáme do předem vyhřáté udírny. První hodinu udíme klobásy při vyšší teplotě 90°C a poté 3 - 4 hodiny při teplotě 70-80°C. Nejlépe po 3 - 4 hodinách zakrojit a okoštovat. Hotové klobásy otřeme ubrouskem a máme hotovo.
krok7
Vhodné dřevo na uzení je tvrdé, suché dřevo např.: buk, bříza nebo olše zbavená kůry. Na závěr uzení doporučuji přidat ovocné dřevo (třešeň, švestku nebo hrušeň).
Reklama