Suroviny
- 225 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g sádla
- 1 zarovnaná lžička soli
- 30 g droždí
- 2 vejce
- mák
Reklama
Postup obtížnost: lehkáporce: 1příprava: 60 minvaření/pečení : 15 min
krok1
V míse smícháme mléko, mouku, cukr, sádlo, sůl, droždí a jedno vejce. Suroviny mícháme tak dlouho, dokud nevypracujeme hladké těsto (můžeme použít kuchyňský robot). Těsto necháme cca. 1 hodin kynout pod utěrkou.
krok2
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky. Z jedné půlky vyválíme kruh o síle 3-5 mm. Nožem nebo radýlkem rozdělíme na 6-8 stejných dílů (zvolíme podle požadované velikosti loupáku). Každý díl smotáme od okraje ke špičce, tak aby nám vznikl tvar rohlíku.
krok3
Vytvořené loupáky necháme ještě cca 45 minut kynout na plechu. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečem v předehřáté troubě na 170°C, dokud loupáky nezhnědnou.
Reklama
Znáte vychytávku pro tento recept?
Pro přidávání vychytávky se nejdříve přihlaste.
Vyzkoušeli jste recept? Přidejte váš názor.
Pro přidávání recenze se nejdříve přihlaste.